Jaký je nejlepší způsob použití hroznového oleje?

Hroznový olej je přírodní produkt bohatý na tělu užitečné látky, který se získává lisováním hroznových jader. Přidává se do kulinářských pokrmů, pleťové a vlasové kosmetiky, masážních olejů a používá se v osobní péči v domácnosti.

Více o výhodách hroznového oleje, jeho použití a kontraindikacích se dozvíte přečtením článku až do konce.

Jak se vyrábí přírodní olej z hroznových jader?

Hroznový olej se získává dvěma způsoby: metodou jednoduchého lisování za studena a metodou extrakce.

Vyšší hodnotu má olej získaný lisováním sýrů – jedná se o jednorázové lisování hroznových semínek v dřevěném lisu bez zahřívání. Z lisu je vylisovaný olej posílán do skleněných lahví po dřevěném žlabu a ihned korkován. Do výrobku nejsou přidávána žádná barviva, příchutě ani jiné umělé přísady. Tento přístup vám umožňuje uchovat všechny užitečné vlastnosti, které semeni přirozeně náleží. Přírodní olej si zachovává svěží aroma a prémiovou chuť.

Pravda, tlakem za studena vyjde ropa méně než při těžbě a podle toho roste cena za ni. Ale každá kapka surově lisovaného hroznového oleje je skutečnou spíží zdraví a krásy.

Při procesu těžby je surovina vystavena vysokým teplotám a dalším chemickým procesům, proto ztrácí významnou část užitečných látek. V tomto případě je „výtěžnost“ konečného produktu mnohem větší než u lisování za studena. Tento způsob je u výrobců oblíbený a ceny za extrakt jsou nižší než za olej získaný jediným lisováním.

Rada: Technologie výroby rostlinného produktu je obvykle uvedena na etiketě. Nápisy na něm je třeba před nákupem prostudovat. Pozor také na účel – ne každý olej je vhodný k požití!

Známky čerstvého syrového lisovaného másla:

  • Nalije se do skleněných nádob.
  • Má krátkou trvanlivost.
  • Na etiketě je uvedeno lisované za studena.
  • Obsah lahvičky je mastný, viskózní, průhledný.
  • Žádný zákal, ale mírný sediment je přijatelný.
  • Barva žlutá nebo nazelenalá.
  • Vůně je lehce oříšková bez kyselosti a žluknutí.

Hroznový olej – výhody v každé kapce

Svým složením se olej z hroznových jadérek podobá oleji slunečnicovému a nutriční hodnotou ho dokonce předčí. Představuje:

  • Vitamíny: A, B, C, E, F.
  • Minerály a bílkoviny.
  • Mastné kyseliny: Omega-3, Omega-6 (64%), Omega-9.
  • Kyselina palmitová, palmitolejová a stearová, arachidová.
  • Flavonoidy, fytosteroly, fytoncidy, enzymy, chlorofyl.
READ
V jakém režimu mám čistit pračku kyselinou citronovou?

V rámci popisu bylinného produktu si zvláštní zmínku zaslouží látky, které mají léčivý účinek na organismus.

Resveratrol. Antioxidant, který je svou strukturou podobný ženskému hormonu estradiolu, pomáhá normalizovat hormonální hladinu, zpevňuje stěny cév, má silný protizánětlivý a antisklerotický účinek, zabraňuje rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, zlepšuje krevní a lymfatický systém. mikrocirkulaci, zabraňuje obezitě a krevním sraženinám, stimuluje tvorbu kolagenu.

Chlorofyl. Pozitivně působí na činnost trávicího a endokrinního systému, dýchacích orgánů, snižuje riziko tvorby kamenů v ledvinách a močovém měchýři, urychluje regeneraci tkání – hojení ran a poškození kůže a sliznic. Kromě toho má látka baktericidní vlastnosti, má tonizující a regenerační účinek na tělo.

Omega 6. Skupina polynenasycených mastných kyselin, jejichž koncentrace v hroznovém oleji je téměř 70 %. Zlepšuje metabolické procesy, zachovává integritu buněčných membrán, vyrovnává hormonální pozadí a psycho-emocionální stav, zlepšuje náladu, udržuje mladistvost a zdravý vzhled pokožky.

Oblasti použití oleje z hroznových jader

Díky svému jedinečnému užitečnému složení, příjemné chuti a vůni se olej z hroznových jader používá v kosmetologii, medicíně, vaření, výrobě mýdla, výrobě margarínu atd.

Hroznový olej je vhodný pro jakýkoli typ pleti: suchou, mastnou a smíšenou, ale i problematickou a věkovou. Může být použit k péči o citlivou pokožku kolem očí, stejně jako vynikající masážní nástroj. Při aplikaci na pokožku se olej rychle vstřebává, nezanechává lesk a lepivost.

Účinek oleje při pravidelném zevním použití:

  • zlepšuje pevnost a pružnost pokožky, zjemňuje, tonizuje, bělí;
  • stimuluje metabolismus v buňkách dermis;
  • normalizuje mikrocirkulaci a lymfatickou drenáž;
  • redukuje vrásky a růžovku, zabraňuje stárnutí;
  • léčí akné a odlupování;
  • zlepšuje reliéf obličeje, krku, dekoltu;
  • pomáhá redukovat celulitidu;
  • reguluje sekreci mazových žláz, stahuje póry, snižuje obsah tuku;
  • zabraňuje vzniku stařeckých skvrn;
  • urychluje hojení zánětů, ran a jiných kožních lézí;
  • pečuje o nehty, obnovuje strukturu nehtových plotének;
  • hydratuje suché vlasy, eliminuje jejich křehkost.

Léčivé vlastnosti oleje z hroznových jader jsou známy tisíce let, jeho zbytky byly nalezeny na úlomcích sklenic při vykopávkách ve městech starověkého Řecka a Egypta. Produkt byl používán nejen ve vaření a kosmetice, ale také jako prostředek tradiční medicíny.

Jedlý hroznový olej se doporučuje při: onemocněních srdce a cév, vysokém krevním tlaku, nadváze, vředech, křečových žilách, růžovce, retinopatii, hemoroidech, infekčních a zánětlivých procesech, neplodnosti, prostatitidě, adenomu.

READ
Jakou izolaci je nejlepší použít pro izolaci stropu?

V důsledku pravidelné perorální konzumace oleje z hroznových jader:

  • zvyšuje pružnost cév;
  • posiluje kardiovaskulární systém;
  • zabraňuje rozvoji srdečního selhání;
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu;
  • má vazodilatační účinek;
  • normalizuje vysoký krevní tlak;
  • zabraňuje výskytu krevních sraženin, srdečních záchvatů, mrtvice;
  • zlepšuje metabolismus tuků, pomáhá v boji s nadváhou;
  • zabraňuje výskytu a rozvoji hormonálně závislých, infekčně-zánětlivých a onkologických onemocnění;
  • příznivě ovlivňuje činnost ledvin;
  • posiluje zdraví žen, zmírňuje stavy s PMS a menopauzou;
  • přispívá k obnově erektilní funkce a činnosti prostaty;
  • zvyšuje imunitu.

Olej má lehce kořenitou dochuť a lehce oříškovou vůni. Zvýrazňuje chuť a vůni pokrmů, hodí se k zálivce salátů, studených předkrmů, dušené a pečené zeleniny. Může být přidán do rybích a masových omáček a marinád, domácí majonézy a pečiva. Jedlý olej z hroznových jader má vysoký bod kouře 216°, takže je vhodný pro smažení masa a zeleniny.

Jak používat olej z hroznových jader: způsoby aplikace

20 ml oleje je součástí každodenní stravy jako přísada do pokrmů. Preventivní kurz – 3 měsíce.

Během diety lze slunečnicové a olivové rostlinné oleje nahradit hroznovým, přispěje to k efektivnějšímu hubnutí.

Důležité! Před nákupem oleje si pozorně přečtěte etiketu, abyste se ujistili, že je určen pro lidskou spotřebu. Olej označený jako „kosmetický“ je nepoživatelný a je vhodný pouze pro místní použití.

Kontraindikace: idiosynkráza produktu.

Pro hydrataci a omlazení pokožky se olej z hroznových jader přidává: do krémů, pleťových a tělových gelů, balzámů na rty, opalovacích krémů, vod po holení. Používá se jako základ pro výrobu domácích masek a peelingů. V kombinaci s masážními kompozicemi.

Pro obnovení struktury vlasů je hroznový olej obohacen o produkty denní péče: šampony, balzámy, vlasové masky a také se v čisté formě nanáší na mokré konečky po umytí šamponem.

Na nehty: po pedikúře a manikúře vetřete kapku oleje do nehtové kůžičky a nehtové ploténky a také smíchejte s krémem na ruce.

Podmínky skladování

V zazátkované láhvi se za studena lisovaný hroznový olej skladuje na místě chráněném před slunečním zářením při teplotě ne vyšší než + 3 . + 6 ° C. Po otevření je nutné olej uchovávat v lednici.

Doba použitelnostiA: do 6 měsíců od data výroby. Po odvíčkování lahve – 30 dní.

READ
Jak určit užitečný výkon čerpadla?

Při porušení podmínek skladování ztrácí výrobek chuť a může být zdraví škodlivý.

Poznámka: Článek je čistě informativní. Před použitím produktu si přečtěte pokyny a poraďte se se svým lékařem.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: